Alimente, Calatorii, Retete, Uncategorized

Vremea migdalului înflorit, prilej de sărbătoare la Agrigento

  

 

 

 

Într-un decor hibernal ce face loc timid primăverii, migdalul înfloreşte parcă peste noapte. Mândru şi admirabil, migdalul – al cărui nume semnifică în ebraică «cel care se trezeşte devreme» – este prin excelenţa vestitorul primăverii, la Agrigento, în Sicilia.

„ I-am zis migdalului :

Frate, vorbeşte-mi despre Dumnezeu!

Şi migdalul a înflorit. „

Nikos   Kazantzakis, Raport catre El Greco

 

 

 

 

La poalele «colinei sacre», în minunata Vale a Templelor, la Agrigento, are loc în fiecare an

Sărbătoarea migdalului înflorit, un eveniment unic consacrat naturii, primăverii, acestui moment de splendoare şi de biruinţă a rodului. Într-un melanj extraordinar de istorie, folclor, artă, gastronomie, Agrigento se transformă într-un oraş al păcii şi al prieteniei, al speranţei şi al bucuriei. Nu este întâmplator asta, Sicilia este o regiune de confluenţă a mai multor civilizaţii, de la fenicieni, la greci, romani, până la bizantini şi normanzi.

Valea Templelor din Agrigento adăposteşte un patrimoniu unic din timpul Greciei Antice : Templul lui Hercules, Templul Concordiei, Templul lui Jupiter, Templul Dioscurilor, cunoscut şi sub numele de Templul lui Castor şi Pollux, Templul Herei, Templul Athenei, Templul lui Demeter.

De ce există o Sărbătoare a migdalului înflorit ?

Migdalul este primul pom înflorit, chiar în miezul iernii. În perioada de înflorire a migdalului , sudul Siciliei se acoperă cu o pelerina albă si cu o aromă ameţitoare. Însusi Goethe , în „Voiaj in Italia” , a descris fascinat acest spectacol al naturii. De asemenea, celebru tabloul lui Van Gogh, Ramuri de migdal inflorit”, este o pictură care sublimează viaţa, dedicată fiind nepoţelului său nou-nascut.

Cea mai fascinantă sursă de inspiraţie rămâne mitul lui Homer legat de povestea de iubire dintre Fillide si Acamante, care plecase să combată războiul din Troia. Când supravietuiţorii se intorc acasă, dar Acamante nu, Fillide moare de durere, convinsă că Acamante a sfârşit în război. Impresionată de moartea acesteia, zeiţa Atena o transformă în migdal. Şi totuşi Acamante se întoarce, aflând de moartea principesei sale şi că fusese transformată în migdal. Îndurerat, Acamante îmbrăţişeaza arborele, care înfloreşte instantaneu , ca şi cum ar răspunde la îmbrăţişarea sa.

Pentru mistici, migdalul este cel mai bun fruct, simbolul existenţei, al naturii divine ascunse în natura umana.

Aceasta sărbătoare a fost organizată pentru prima dată la Naro, în 1934, de către contele Alfonso Gaetani, care a dorit să facă cunoscute produsele tipice siciliene.

În 1937, aceasta sărbătoare este transferată la Agrigento. Ca o curiozitate , în 2011 a fost obţinut aici premiul Guiness pentru cel mai lung Torrone : 660 m, preparat din 1500 kg de migdale şi 1000 kg de zahăr.

Din 12 februarie până pe 13 martie 2016 , Agrigento răsună în sărbătoare : În concomitenţă cu «Festivalul migdalului», are loc «Festivalul internaţional de folclor» şi «Festivalul copiilor din întreaga lume». Partea finala a acestui eveniment este dedicată în special gastronomiei , 4-6 martie 2016 .

Deschiderea se desfăşoară cu o procesiune la apus, in Valea Templelor şi cu ritualul aprinderii «facliei prieteniei », în faţa Templului Concordiei. Numeroase grupuri folclorice ajung aici din foarte multe ţări, ilustrând tradiţii încă păstrate intacte, costume specifice, dansuri , într-o competiţie a originalităţii. În fiecare an se organizează aici «Miss Primavara», precum şi «Concursul pentru balconul cel mai inflorat», de pe Via Atenea, strada principală din Agrigento.

Trofeul «Claudio Criscenzo» este oferit în timpul «Festivalului copiilor», anul acesta fiind desemnat Rusiei, ai cărei grupuri folclorice au demonstrat că prin artă se poate ajunge la o convieţuire pacifică.

Sărbătoarea culminează cu decernarea premiului Templul de aur, pentru cele 3 secţiuni : muzica , dans , costume, ce are loc în faţa Templului lui Hercule.

 

 

 

 

 

 

1223_top

 

1033

 

 

imagesZWWYW64E

 

 

Alte initiaţive : Mandorlara, Concurs de fotografie, Miss Sagra, Targ de anticariat, Expozitie de masini si motociclete de epoca, Maraton, Targul costumelor istorice. Sunt organizate, de asemenea, numeroase expoziţii cu tematici culinare, laboratoare didactice despre cultivarea migdalului, conferinţe gastronomice, degustări de produse tipice siciliene.

Despre gastronomie la Sărbătoarea migdalului

Cel de-al 4-lea week-end de festival este marcat de componenta gastronomică, respectiv de ponderea fructelor de migdal în patiserie şi in bucătăria tradiţională siciliana.

Există 2 tipuri de migdale, migdale dulci şi migdale amare, acestea din urmă nu se consumă crude , întrucât conţin acid prusic. Migdalele sunt foarte nutriente, bogate în proteine si săruri minerale, dar conţin si grăsimi, faimosul ulei de migdale dulci fiind folosit în industria farmaceutică. Migdalele amare se folosesc în medicină şi parfumerie .

Din migdale se obţin laptele de migdale, făina de migdale, pasta de migdale, uleiul de migdale, bastonaşe, care au o utilizare largă în special în patiserie, dar şi la sosuri sau lichioruri.

Un produs tipic al bucătăriei siciliene este «Pesto alla Trapanese», obţinut din migdale, roşii, busuioc, usturoi, brânză pecorino, ulei extravirgin de măsline, piper.

Principalele produse de patiserie obţinute din migdale sunt Torrone (un fel de nuga cu alune), Confetti, Amaretti. Laptele de migdal se serveşte în Sicilia în aceeaşi măsură în care în nord se serveşte capuccino. De asemenea, se adaugă în cafea în locul laptelui de vacă. Gramolata este o cremă rece de migdale cu biscuit marunţit, care se serveşte vara. Granita este un desert rece cu specific sicilian, un fel de îngheţată mai moale, preparată din apă, zahăr, suc de fructe proaspete/fructe uscate (fistic, migdale)/mentă/cafea etc.

«Armelline» este un termen care indică miezul de caise şi de piersici, prelucrat industrial pentru a scoate gustul amar, devenind astfel concurentul migdalelor dulci.

 

 

latte-di-mandorla-biologico-ricetta

???????????????????????????????

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programul cu specific gastronomic al acestui eveniment prevede următoarele manifestări :

4/03/2016, Migdalele în lume¨- Expozitie ; orele 10:00

Cooking show – migdalele în patiseria antica a monacilor, orele 17:00,la  Palafood, Piazza  Marconi

-5/03/2016 , Concurs regional «Cake design» 10:00-13:00

  • Laboratorul gustului Slow Food ¨- migdalele în patiserie ,17:00
  • Degustare enologică, 18:30
  • Spectacolul prieteniei – folk agrigentin 20:00

-06/03/2016 , Maratonul concordiei – editia a 13- a

  • Parada grupurilor locale,10:30, de la Piazza Pirandello la Piazza Cavour
  • Cea mai lungă prăjitură cu fructe şi migdale – Concurs Guiness Book, 14:00
  • Eroul Hercule – desen animat , 15:00- 18:30 , la Valea Templelor
  • Sărbătoarea vinului sicilian

Finalul acestui eveniment este marcat de «Mandorlara», toate restaurantele agrigentine prezentând un menu pe bază de migdale.

Ultima zi a sărbătorii,13 martie, este dedicată numeroaselor spectacole folclorice şi decernării premiului

«Templul de Aur », pentru cele 3 secţiuni – muzica , dans, costume, care are loc în faţa Templului lui Hercule.

 

 

Sicilia, insula fascinaţiei şi a gustului

Sicilia este cea mai mare insulă mediteraneeană, cea mai fertilă si cea mai populată.

„Sicilia este surâsul lui Dumnezeu venerat de apele Mediteranei”.

Balistreri

Se poate spune că aici totul este în exces : lumina soarelui, albastrul cerului şi al mării, verdeaţa plantaţiilor, aromele, mirosurile. Aici şi viaţa cotidiană este atât de intensă, încât cu greu reuşeşti să o surprinzi şi să o întelegi. Este fără îndoială insula contrastelor şi a fascinaţiei naturii, o adevarată perlă a Mediteranei. E greu să găseşti altundeva o paletă cromatica mai vastă şi mai orbitoare decât în Sicilia.

Etna imprimă oare caracterul «vulcanic» al Siciliei şi al locuitorilor ei ?

Hrana stradală este o particularitate, mai accesibilă la preţ decât cea a restaurantelor şi disponibilă la orice ora. Pe cheiul din Palermo sunt numeroşi vânzători de caracatiţe fierte(polipare). Peste tot sunt grătare (friggitorie) . La Messina sunt populare «foccacerie». În Catania, la fiecare colţ de stradă se vând «Schiacciate», nişte lipii cu caşcaval, ceapă, peşte, roşii. Acestea pot fi şi dulci, cu umplutură de brânză şi cremă de cafea.

Bucătăria tradiţională siciliană este extrem de bogată, putem să mentionăm doar câteva reţete : «Sarde a beccafico» sunt nişte chifteluţe din peşte, ceapă, pătrunjel, sardine, caşcaval.

«Arancini» sunt bule de orez cu legume date prin pesmet şi prăjite in ulei.

La Palermo se poate gusta «Ton alla marinara», ton marinat in vin, ulei si rozmarin.

«Bottarga» este o mâncare din icre de ton şi un sos obţinut din ulei, usturoi şi pătrunjel.

La Agrigento se prepară «maioneza de portocale».

Sosul «Pesto alla trapanese»– pesto de migdale, dar şi vinul cu aromă de migdale sunt poduse tipice siciliene.

În domeniul patiseriei trebuie să nominăm «Amaretti»,«Cannoli» dar si «Marzapane», marţipanul a cărui reţetă are un ingredient secret : infuzie din flori de portocale. Arta figurinelor din marţipan a făcut celebră Mănăstirea Martorana din Sicilia. De asemenea, şerbeturile siciliene sunt considerate prototipul îngheţatei, despre care sicilienii susţin c au inventat-o. Nu putem să nu amintim de «Cassata siciliana».

«Frappe» si «Granita» sunt cele mai faimoase delicii răcoritoare locale, între care şi granita de migdale.

«Gramolata» este o cremă rece de migdale cu biscuite marunţit.

 

Patria lui Arhimede si a lui Pirandello, Sicilia păstrează aerul fascinant şi autentic mai ales prin cultul tradiţiilor si al folclorului . Savoarea produselor unui teritoriu natural atât de divers şi de bogat fac din această regiune o emblemă a gastronomiei italiene.

La Sicilia e` davvero un giardino. E` incredibile, e` come il giardino dell`Eden!”

Sicilia este de-a dreptul o gradină. E incredibilă, e ca Grădina Edenului !”

                                                                                       John Henry Newman

Data fiind ocazia Sărbătorii migdalului la Agrigento , să ne imaginăm aşadar Agrigento ca pe o gradină cu splendizi migdali înfloriţi strălucind în lumina mării şi vestind o nouă primăvară !

 

https://www.italianshops.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *