Lasagna – o specialitate italiana rafinata, usor de pregatit la tine acasa
Cunoscuta in intreaga lume , Lasagna la cuptor este una dintre cele mai apreciate specialitati italiane. Este un preparat definitoriu pentru ceea ce cuprinde notiunea de traditie culinara italiana, deoarece are origini indepartate in timp, ce ne conduc la Roma Antica. Se pare ca Cicerone aprecia in mod deosebit acest preparat : fasii de pasta asezonate cu legume si branzeturi. Pentru multa vreme , lasagna a ramas cea preparata in timpul romanilor, fiind cunoscuta drept “lasana” sau “ lasanum”, insemnand “vas, recipient “. Reteta apare pentru prima data in textul latin “ De Re coquinaria libri ”, de Marco Gavio Apicio, nimeni altul decat bucatarul imparatului Traian. La Curtea de Napoli reteta de lasagne este consemnata in 2 retetare : “ L`anonimo meridionale “, din 12385- 1239 si “ Il Libro della cocina”, din 1304- 1314. Ulterior, lasagna a devenit parte integranta obligatorie din meniul napolitan de Carnaval si de Paste.
Lasagna, de la Roma Antica la calatoria in spatiu
Se poate spune ca lasagna a facut un salt impresionant in timp , de la Roma Antica, la calatoria in spatiu. In 2013, astronautul italian Luca Palermitano a dorit sa experimenteze un “pranz stelar” cu lasagne, tiramisu si cafea Lavazza. Acest lucru a fost posibil, cu sprijinul sefului David Scalin si in colaborare cu societatea aero-spatiala Argotec Torino. Asadar, lasagna a facut primul sau voiaj in spatiu !
Variante regionale de lasagna
Exista diferite variante regionale , de la cea emiliana , la cea siciliana, precum si diferite tipuri, intre care cea alba, fara sos de rosii sau cea cu legume. Diferentele regionale sunt date de calitatea pastei, in functie de cantitatea de oua folosita, de amestecul de faina. De asemenea condimentul folosit poate fi ales dintr-o larga varietate , de la sos ragu, la legume si branzeturi, pana la trufe .
Traditia culinara emiliana, mai precis cea a orasului Bologna, a impus in topul preferintelor culinare “ Lasagne alla bolognese”, cu sos ragu bolognese , sos bechamel si parmezan .
In Toscana gasim “lasagne bastarde” sau “lasagne matte” cu o pasta pe baza de faina de castane, o contributie adusa de catre cultivatorii de castane.
In Emilia Romagna reteta cea mai apreciata este cea clasica, cu ragu , bechamel si parmezan . Poate fi preparata si verde, cu pasta cu spanac sau cu sos de ciuperci si praz.
In Liguria avem “Lasagne al pesto” sau “Lasagne alla Portofino”, cu pesto ca ingredient principal.
In Umbria , lasagna cu trufe este un produs tipic regional.
In Napoli, avem lasagna preparata pe baza de pasta din grau dur, si cu o combinatie mai aparte , de carnati, crochete, branza ricotta, mozzarela si oua.
In Sardinia lasagna este preparata cu paine Carasau, niste turte foarte subtiri,un preparat tipic, de preferat in combinatie cu legume precum brocoli.
Alte sugestii de combinatii gastronomice : Lasagne cu hribi, Lasagne cu somon, Lasagne cu spanac si somon afumat, Lasagne cu fistic, Lasagne cu sparanghel si bechamel, Lasagne cu branza si nuci, Lasagne cu dovleac si ciuperci.
Lasagne cu spanac
Lasagne cu somon si fistic
Lasagne cu sparanghel
Reteta – Lasagne alla bolognese
Sos Ragu
Carne tocata de vita 1 kg
Ceapa 60 g
Morcovi 50 g
Telina 50 g
Ulei de masline 20 ml
Lapte 50 ml
Sos de rosii 250 g
Vin alb 150 ml
Sare
Piper
Busuioc
Usturoi
Se calesc in ulei de masline ceapa, morcovul si telina,usturoiul, se adauga carnea ,sare si piper dupa gust, se amesteca pentru o calire uniforma. Se adauga vinul alb si se lasa sa scada,dupa care se adauga sosul de rosii si o cantitate suficienta de apa , lasand la foc mic. Se condimenteaza cu busuioc. Cand este gata , se adauga laptele si se amesteca bine. Laptele dimueeaza din savoarea usor acida a sosului de rosii.
Sos Bechamel
Lapte 1 l
Unt 100 g
Faina alba 80 g
Sare
Piper
Nucsoara
Se incalzeste laptele , se aromatizeaza cu nucsoara, se condimenteaza cu sare si piper. Se topeste untul , adaugand apoi faina si amestecand pentru a nu se forma aglomerari. Se amesteca cu ajutorul unui tel laptele si untul , pana la omogenizare. Se fierbe 5-6 min la foc mic, pana capata o consistenta cremoasa.
Foi lasagna
Foile de lasagna de preferat se fierb individual , cateva minute, intr-o cantitate abundenta de apa , in care s-a adaugat sare. Cand fierbe , foaia se intoarce in mod delicat cu ajutorul unei linguri de lemn. Odata fiarta, fiecare foaie se scurge si se imerge intr-un vas cu apa rece , dupa care se intinde pe un platou.
Pentru definirea preparatului avem nevoie de un platou rectangular cu dimensiunile de 20/30 cm si de parmezan ras 250 g.
Se intinde un strat subtire de bechamel pe fundul platoului, se distribuie primul strat de foi de lasagna, se acopera cu sosul ragu si apoi cu bechamel, dupa care se presara parmezanul ras. Al doilea strat de foi se distribuie in sens opus, astfel incat sa se incruciseze, alternand cu sosul ragu , bechamel si parmezan. Se procedeaza astfel pana la al 6 –lea strat de foi, peste care se dauga un strat de ragu bechamel si parmezan abundent.
Se coace lasagna in cuptorul preincalzit la 200 de grade , pentru 40 de minute, pana cand capata o crusta aurie la suprafata.
Se lasa lasagna “sa se odihneasca “ inainte de a fi servita.
In functie de marimea vasului folosit se pot face 7 straturi, dar nu mai putin de 5. Daca dorim, putem acoperi lasagna cu folie de aluminiu, in prima parte a coacerii.
Se poate prepara si congela pentru cateva zile , in cazul in care e nevoie de o organizare anticipata. Se poate pregati pentru a fi servita a doua zi, fiind unul din preparatele cele mai delicioase “reincalzite”. Daca timpul ne preseaza putem alege varianta sosului ragu gata preparat. Parmezanul este un ingredient obligatoriu pentru lasagna cu sos ragu, dar exista o diversitate de retete la care se folosesc si alte branzeturi, in special retete de lasagna cu legume.
Lasagna la cuptor este una din specialitatile italiene cele mai savuroase si mai potrivite pentru zilele de sarbatoare. De asemenea , putem da dovada de maiestrie , alegand o varianta cu ingrediente mai neobisnuite pentru bucataria clasica : fistic, trufe, dovleac. Lasagna este un preparat consistent, laborios si savuros, perfect pentru o masa “ all` italiana”.
Pofta buna!
Va reamintim ca majoritatea ingredientelor se gasesc pe site-ul nostru, putand fi achizitionate aici .