Food by Foot 2016 – O drumetie cu gust
Anul 2016 este , in Italia, „Anul dedicat drumetiilor” , de aceea ne-am gandit sa prezentam o manifestare inedita : „Food by Foot”, care se desfasoara intre 2 si 10 iunie, cu prilejul Zilei Republicii, ziua in care incepe aventura. Este o drumetie gastronomica aparte, in care se vor parcurge 225 de km pe jos, de la Milano, la Genova. Se vor traversa 3 regiuni, si anume Lombardia, Piemonte si Liguria, se va descoperi cu ocazia fiecarei opriri specificul gastronomic al zonei, se vor parcurge itinerarii cat mai naturale si departe de haosul marilor orase. Fiecare zi a drumetiei este incheiata cu un premiu pentru truda si cu o cina in care se degusta preparatul tipic al zonei, ce poate fi servit intr-un restaurant de renume sau , la fel de bine , intr-un loc simplu si traditional, cu singura conditie ca preparatele sa fie de excelenta calitate si sa respecte intru totul traditia gastronomica locala .
Cu siguranta , initiatorii acestui eveniment au tinut sa remarce ca a urma un itinerariu gastronomic inseamna a parcurge efectiv in timp si spatiu o anume distanta, dar si a intalni o seama de persoane, de gusturi, de subtilitati gastronomice. Un voiaj al simturilor, asadar,o incursiune in enogastronomie la km 0. Se merita sa acordam atentia cuvenita conceptului de „slow food” , care pune pe prim plan „naturaletea” a ceea ce consumam si biodiversitatea.
E de considerat ca destul de dificila , dar si plina de satisfactii , o asemenea drumetie care prevede parcurgerea atat a drumurilor asfaltate, cat si a drumurilor forestiere sau a zonelor de altitudine (1600 de m – Antolla) . E necesar echipamentul complet, dar si spiritul de a descoperi peisaje inedite, locuri noi, oameni noi.
Food by Foot 2016 propune un parcurs impresionant, de cca 20 de km zilnic, in care dorinta de a cunoaste si explora noutati ,chiar si pentru cei experimentati, nu poate sa lipseasca.
Drumetia de la Milano , la Genova prevede urmatorul itinerariu :
2 /06 Plecare de la Milano – Podul Darsena
Certosa di Pavia – Popas
- Popas si cina la Antica Locanda al Vecchio Mulino
- Degustare preparat tipic : Ficat de gasca
Santa Giuletta – Popas
- Popas si cina la Agroturismul Corte Montini
- Degustare preparat tipic : Tagliatelle alla Santa Giuletta
Scagni – Popas
- Popas si cina la Casa di Paglia
- Degustare preparat tipic : Malfatti
Varzi – Popas
- Popas si cina la Agroturismul Ca` de Figo
- Degustare preparat tipic : Salamuri de Varzi
Piani di Lesima – Popas
˙ Popas si cina la Brallo di Pergola
- Degustare preparat tipic : Branzeturi de productie locala
Fascia – Popas
- Popas si cina la Casa del Romano
- Degustare preparat tipic : Tagliatelle cu ciuperci
Torriglia – Popas
- Popas si cina la Torriglia Fra- Se
- Degustare preparat tipic : Pansoti cu sos de nuci
Montoggio – Popas
- Popas si cina la Agroturismul Dearca
- Degustare preparat tipic : Ricotta
10/06 Genova – Sosire in Porto Antico
– Pranz la Eataly , Porto Antico .
Se poate considera o initiativa extrem de interesanta si de curajoasa , cea promovata de sustinatorii Food by Foot , venind in spijinul doritorilor de sport si gastronomie de calitate. O putem vedea ca pe o punte intre consumatori si producatori de Made in Italy la km 0 , acolo unde sa servesti o cina inseamna sa intalnesti de fapt „inima” unui teritoriu , sa gusti din cele mai deosebite preparate sau produse locale. E nevoie de timp , de energie, de spirit de aventura, de pasiunea gustului adevarat al bucatariei italiene. Fara indoiala ca efortul merita, dar alternativa pentru cei care nu pot participa este tocmai voiajul nostru „ virtual”, de la Milano la Genova, in fotografii si cuvinte !