Ce sa pui pe masa pentru un Craciun italian
Mai sunt doar 3 zile pana la Craciun si mai toate gospodinele robotesc prin casa sa pregateasca sarmale, piftii, cozonaci si toate mancarurile de Sarbatori. Si, bineinteles, in curand va veni spectacolul degustarii, care, in mod sigur, ne va aduce cateva kilograme in plus pana la inceputul lui ianuarie.
Daca vrei sa petreci un Craciun mai altfel, care sa iti aminteasca de vacantele lungi, aromate, parfumate in Italia, si tu poti pregati acasa cateva specialitati autentic italiene, pentru un Craciun imbelsugat, dar fara kilograme in plus dupa Sarbatori. Pentru ca dieta mediteraneeana este foarte bogata in vitamine, nutrienti, Omega 3 si 6, nu doar ca vei arata bine, ci si pielea sau parul vor straluci de sanatate.
Traditii de Craciun la italieni
Cand vine vorba de traditii pentru Craciun, italienii pun mare accent pe mancare. De aceea nu le lipseste de pe masa cozonacul italian panettone, fara de care Craciunul ar fi o sarbatoare trista, tortellini, scoici, caracatita sau pandoro.
In ajunul Craciunului, italienii consuma doar peste. Conform traditiei, masa de Craciun denumita La Viglia, nu are nici pic de carne. Toate preparatele sunt realizate din peste, cu garnitura de mixuri de legume. Ei tin cont de o traditie de sute de ani, conform careia trebuie sa mananci peste macru pentru a purifica organismul inainte de Sarbatori.
O alta traditie la care italienii nu renunta, desi sunt tot mai putini care aleg sa o urmeze, este pregatirea unui fel de mancare pe baza de baccalà, caractita si crustacee. La Roma, spre exemplu, felul de mancare preferat este pezzetti, realizat din cuburi prajite de ricotta sau anghinare, cu dovlecei sau broccoli. Iar in Napoli, se degusta ca starter, inainte de masa, fructe de mare cu broccoli sotate.
Apoi, bineinteles, apar si preparatele din paste, care variaza in functie de preferinte sau de zona geografica. In regiunea Lombardia si Piedmont, se consuma lasagna cu ansoa, parmezan si asezonata cu busuioc, oregano sau condimente picante.
Ziua de Craciun, sarbatoarea care ii aduce impreuna la masa pe italieni
Masa de pranz in familie este cea mai importanta pentru italieni. Pastele cu sos de rosii sunt principalul fel de mancare in ziua de Craciun, mai ales in partea de nord a Italiei. In Bologna, spre exemplu, de Craciun se mananca paste cu carne, asezonate cu busuioc, iar in Ferrara, paste tortellini de casa cu umplutura de dovleac.
Daca iti petreci Craciunul in regiunea Calabria, vei fi surprins sa constati ca masa, desi oaspetii au terminat de mancat, va fi lasata asa toata ziua. Este modul lor prin care asteapta ca cei trecuti in nefiinta sa ia parte la masa si spiritul lor sa se infrupte din bucatele alese.
Apoi, dupa fiecare masa festiva si nu numai, urmeaza desertul. De regula, italienii nu sunt mari fani ai dulciurilor, insa de Sarbatori degusta felurite deserturi. Bineinteles, nu lipseste cozonacul italian panettone sau pandoro, turta dulce, cavallucci (fursecuri in forma de caluti), dita degli apostoli (fursecurile lunguiete numite “degetele apostolilor”), mostaccioli (fursecuri de nuci picante), impreuna cu un capuccino aromat sau o cafea aburinda.
Daca si tu vrei sa ai un Craciun de vis, autentic italian, intra pe Italian Shops si alege cosuri-cadou italiene pentru intreaga familie sau cozonaci italieni panettone sau pandoro. Asa Sarbatorile voastre vor fi imbelsugate, gustoase si satioase.
Craciun fericit!