10 idei de gustari inedite pentru masa de Sarbatori
Se apropie Sarbatorile , iar grija pentru menu ne indeamna sa ne organizam cu ceva vreme inainte .
Vrei sa prepari retete inedite , variate si sa ai un efect-surpriza asupra invitatilor tai ? Special pentru menu-ul de Sarbatori am facut o selectie de gustari italiene pe care foarte probabil nu le-ai incercat inca . Inedit, gustos, lejer sunt cateva cuvinte care trebuie sa descrie selectia noastra de gustari.
De ce gustari? Intrucat gustarile reprezinta o parte foarte importanta a oricarei mese festive . Variate , frumos aranjate, cu o atentie deosebita catre partea de decor, gustarile anticipa ceea ce orice gazda isi doreste : o masa perfecta .
Inspira-te si alege gustarile perfecte pentru Sarbatorile tale!
Barcute cu gorgonzola
Ingrediente pentru 4 portii
9 barcute , 150 g branza gorgonzola, 100 g telina proaspata, 5 nuci
Mod de preparare
Se prepara o crema din gorgonzola si telina proaspata taiata foarte subtire. Se umplu barcutele din aluat fraged gata preparate. Se decoreaza fiecare cu o jumatate de nuca.
Oua umplute cu somon si arpagic
Ingrediente pentru 4 portii
3 oua, 80 g di somon afumat, 2 ansoa, 1 lingurita di capere, 30 g maioneza, piper.
Mod de preparare
Se fierb ouale, se racesc , se decojesc si se taie in jumatate. Se obtine o crema din galbenusuri , somon, capere, maioneza, ansoa. Se umplu ouale cu ajutorul unui pos si se decoreaza cu foi arpagic proaspat sau condiment uscat.
Salata de creveti cu ananas
Ingrediente pentru 4 portii
1 ananas , 450 g creveti de curatat sau 200 g prefierti , 150 g rosii cherry,150g salata mixta,
2 catei de usturoi, ulei de masline, arpagic, menta, ardei iute
Mod de preparare
Se taie ananasul in 2 parti si se decupeaza centrul fructului cu ajutorul unei linguri, inlaturand partea mai dura si pastrand restul taiat in bucati potrivite.
Se spala rosiile si se taie dupa preferinta.
Crevetii curatati se calesc in ulei si usturoi.
Se maruntesc condimentele si se amesteca. Se compune salata : creveti, rosii, condimentele maruntite, bucatile de ananas, salata si 2 linguri de ulei de masline. Se umple ananasul cu salata obtinuta .
Ardei copti cu sos bagna cauda
Ingrediente pentru 4 portii
2 ardei rosii, 2 ardei galbeni, 1 borcan de sos «Bagna cauda»
Mod de preparare
Aceast este o reteta specifica din Piemont, se poate prepara sosul proaspat, dar este mult mai comod folosirea unui sos gata preparat, si mai aproape de gustul original.
Se coc ardeii cu grija, se decojesc , se obtin din fiecare ardei 2 jumatati cat mai uniforme, se condimenteaza cu sosul «Bagna cauda» gata preparat .
Chec cu ricotta si rosii uscate
Ingrediente pentru 6 portii
3 oua, 1 pliculet de drojdie, 180 g faina alba, 60 g ulei, 150 g rosii uscate , 125 g ricotta proaspata, 100 g ricotta maturata
Mod de preparare
Se scot din ulei rosiile uscate, se scurg si se taie fasii subtiri. Se rade branza maturata pe razatoarea mare, la nevoie se poate folosi branza feta. Se amesteca ouale cu uleiul si branza ricotta. Se adauga faina amestecata cu drojdia, se incorporeaza si branza rasa si rosiile. Se toarna intr-o forma de chec tapetata cu hartie . Se coace cca. 50 de minute , la 180 de grade.
Tartine cu ceapa, carnati si stafide
Ingrediente pentru 4 portii
1 foaie de aluat fraged pentru tarte, 2 carnati, 500 g ceapa, 40 g stafide, 80 g branza de pasta moale, ulei de masline, cimbru, sare, piper
Mod de preparare
Se pun stafidele la muiat in apa calduta , timp de 15 minute. Ceapa se taie rondele si se caleste usor in ulei de masline. Se adauga stafidele scurse bine de apa si uscate, se adauga branza, apoi carnatii proaspeti, desfacuti in bucati neuniforme. Se potriveste de sare si piper. Se obtin 6 tartine din foaia gata preparata, se aseaza in formele tapetate cu hartie. Se umplu tartinele cu compozitia obtinuta si se coc la 181 de grade, timp de 20-25 de minute.
Mini tarte cu rosii si cimbru
Ingrediente pentru 4 portii
1 foaie de foietaj de forma dreptunghiulara, 300 g rosii cherry, 1 lingura de zahar brun, 1 manunchi de cimbru proaspat, 1 catel de usturoi, ulei de masline, sare , piper
Mod de preparare
Se spala rosiile si se taie in jumatate. Se spala cimbrul si se pastreaza doar frunzele. Se condimenteaza rosiile cu usturoi zdrobit, cimbru, zahar, ulei de masline, sare si piper. Se lasa 10 minute sa se amalgameze aromele. Se aseaza rosiile in formele de mini tarte, cu partea taiata in sus. Se coc la 200 de grade, timp de o jumate de ora. Se lasa sa se raceasca.
Din foaia de foietaj se obtin discuri de marimea formelor de mini tarte. Se acopera rosiile cu discurile de foietaj, avand grija sa cuprinda toate rosiile. Se introduc din nou la cuptor, pana cand se rumenesc. Se rastoarna , obtinand astfel mini tartele cu rosii.
Ansoa in sos verde
Ingrediente pentru 6 portii
200 g ansoa la saramura, 1 manunchi de patrunjel verde, 1 pahar de ulei de masline, 1 lingura de otet, 2 catei de usturoi, ardei iute, miez de paine
Mod de preparare
Aceasta este o reteta traditionala din Piemont.
Se desareaza foarte bine ansoa, desfacandu-le in 2 si indepartand oasele. Miezul de paine se umezeste cu otetul. Se zdrobeste usturoiul, se mixeaxa impreuna cu patrunjelul si uleiul de masline, se adauga miezul de paine. Intr-un vas inalt se dispun bucatile de ansoa in straturi acoperite cu sosul de patrunjel . Reteta originala prevede si ardei iute. Se lasa sa se marineze 24 de ore.
Vol-au-vent cu crema de somon
Ingrediente pentru 6 portii
8 vol-au- vent, 80 g crema de somon, 100 g branza de pasta moale
Mod de preparare
Se amesteca crema de somon cu branza de pasta moale, un sortiment preferat . Se umplu bucatile de vol-au-vent cu crema obtinuta, cu ajutorul unui pos si se decoreaza cu piper macinat mare.
Vinete cu pate de rosii uscate
Ingrediente pentru 4 portii
1 vanata, 150 g pate de rosii uscate, 20 g parmezan
Mod de preparare
Se taie vanata in felii foarte subtiri, se presara cu sare si se lasa sa elimine apa. Se coace la grill, se racesc feliile, se ung cu pate-ul de rosii uscate , si se decoreaza cu parmezan.