Alimente, Calatorii, Retete, Uncategorized

Midii alla tarantina

Midii alla tarantina 3

Puglia e faimoasa pentru plajele sale insorite, mare si… orecchiette, o pasta scurta tipica zonei. Si bucataria pulieza este la fel de renumita prin simplitatea ei, asa cum sunt midiile “prajite” sau

Midii alla tarantina, reteta despre care vom vorbi in acest post. Midiile alla tarantina sunt un fel de supa de midii, perfecta pentru a fi servita ca gustare. Atentie! Midiile sunt un preparat care se serveste in principal ca gustare, in bucataria italiana in general.

Savoarea acestui preparat aminteste de cea a clasicului sotè, dar gustul picant da ‘’personalitate’’ si complexitate pe ansamblu. Dupa servire, nu poti rezista sa nu ‘’curati’’ la propriu farfuria, adica ‘’fare la scarpetta’’, cum spune o expresie italiana.

Ingrediente pentru 4 portii

  • Midii 1kg
  • Pulpa de rosii 400 g
  • Ulei de masline 40 ml
  • Vin alb 50 ml
  • Patrunjel
  • Usturoi 4 catei
  • Ardei iute
  • Sare
  • Piper
  • Paine rustica 8 felii

Mod de preparare

Se incepe prepararea produsului curatand midiile, cu ajutorul unui cutit special sau cu unul normal,mai precis a partii care nu taie a lamei cutitului, pentru indepartarea  si a algelor. Se spala foarte bine sub jet de apa.

Se varsa jumatate din uleiul de masline intr-o tigaie antiaderenta, se adauga 2 catei de usturoi intregi, se calesc timp de 2 minute, dupa care se adauga midiile impreuna cu putin patrunjel si vinul alb. Se acopera cu un capac si se lasa midiile sa se deschida, cca. 4 minute. In acest timp, daca avem ardei iute proaspat, il tocam si indepartam semintele. Putem foarte bine folosi ardei iute in ulei de masline, gata preparat.

Intr-un alt vas se adauga restul de ulei de masline, 2 catei de usturoi zdrobiti si ardeiul iute, se caleste totul la foc mic. Odata calit, se adauga pulpa de rosii, putina sare si piper. Se adauga putina sare, intrucat midiile au deja o savoare “sarata”. Se inabusa sosul   cca. 5-6 minute, amestecand din cand in cand.

Se strecoara midiile, iar zeama ramasa se amesteca cu sosul de rosii si se continua coacerea 10 minute. Apoi se indeparteaza usturoiul din midii.

Ramane de pregatit doar acompaniamentul, adica painea. Reteta originala prevede paine pulieza, adica paine cu faina grisata de grau dur (semola). Noi putem folosi o paine rustica, pe care o taiem felii si o gratinam 3 min la cuptor, presarand cateva picaturi de ulei de masline.

Paine pulieza 2

Odata ce am terminat sosul, se adauga midiile si se amesteca pe foc. Se adauga patrunjelul tocat marunt in prealabil. Se asteapta 3 minute pentru amalgamarea gusturilor, dupa care urmeaza sa condimentam cu piper negru abundent, daca preferam.

Se serveste preparatul cald, insotit de painea gratinata la cuptor si un vin alb sec.

Acest preparat poate deveni un  felul I excelent, utilizand formatul de pasta lunga preferat.

Buna degustare!

https://www.italianshops.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *