File de biban cu sos de capere si masline
Preparatele pe baza de peste sunt apreciate pentru rafinatetea gustului si aportul nutritiv de elemente esentiale , precum acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6.
Bucataria italiana dedica un spatiu foarte amplu acestui tip de preparate, de la preparate de felul I, ca paste, risotto sau supe, la preparate de felul II , de peste in combinatie cu legume de sezon sau cu diverse sosuri.
Pestele marin si fructele de mare sunt preponderent consumate in Italia . Dar si pestele de apa dulce, sau mai bine zis, anumite specii de peste de apa dulce se afla in topul preferintelor consumatorilor. Una din aceste specii este bibanul, un peste rapitor a carui carne este alba, gustoasa si delicata ca savoare. Desi este un peste de apa dulce, bibanul este intalnit si in ambient marin, de exemplu in Marea Baltica, ale carei ape nu sunt foarte sarate.
Fileul de biban se obtine foarte usor, despicand pestele pe spate, de ambele parti ale aripioarei dorsale. In zona Lacului Como este tipic preparatul Risotto cu biban, iar in zona Lacului Garda , bibanul se gateste alaturi de un sos pe baza de usturoi, lamaie, patrunjel, ulei de masline si sare. Anumite combinatii de condimente ne pot ajuta sa preparam ceva cu adevarat deosebit : File de biban cu salvie, Biban cu sos de curry, File de biban cu portocale, File de biban cu ansoa si capere.
Pentru o diversificare reusita, cu un aport redus de calorii, aceasta este o reteta potrivita. La fel de bine fileul de peste se poate prepara la cuptor.
Vom detalia in continuare reteta preparatului de File de biban in sos de capere si masline.
Ingrediente pentru 4 portii
4 fileuri de biban
50 g ton la conserva
16 capere
100 g masline fara samburi sau feliate
500 g rosii cherry sau 400 g pulpa de rosii
1 pahar de vin alb
2 catei de usturoi
4 linguri ulei de masline
Sare
Piper
Patrunjel verde
Se spala fileurile de peste si se usuca pentru a indeparta excesul de apa.
In cazul in care folosim rosii proaspete, acestea se spala si se taie in jumatate. Caperele, daca sunt conservate in sare , e necesar sa fie desarate.
Intr-o tigaie antiaderenta suficient de larga se toarna uleiul de masline, se adauga usturoiul si se dispun fileurile de biban uscate si condimentate cu putina sare si putin piper. Se caleste foarte putin pe ambele parti pentru a prinde gust. Se sfumeaza cu vinul alb. Cand vinul alb s-a evaporat, se adauga in continuare tonul faramitat, maslinele, caperele si rosiile cherry taiate sau pulpa de rosii, dupa caz. Se coace cca. 20 de minute la foc mic si cu capac.
Se serveste cu decor de patrunjel , preferabil patrunjel proaspat.
Nu-i asa ca este o reteta teribil de simpla ? Acesta este un preparat italian rapid, nutrient, savuros si cu o prezentare deosebita .
Degustare placuta!
https://www.italianshops.ro/