Tiramisu cu crema de fistic
O adevarata „vedeta” a bucatariei italiene, prajitura Tiramisu are o varianta gourmet …desavarsita : Tiramisu cu crema de fistic.
Fisticul este un fruct oleaginos foarte gustos si aromat, are o utilizare din ce in ce mai mare in retetele italiene si nu doar in cele de deserturi . Cine a „inventat” Tiramisu cu crema de fistic, cu siguranta cunoaste si vrea sa faca cunoscute valoarea nutritionala si calitatile gastronomice ale acestui fruct mediteraneean.
Desi pare un desert sofisticat, prajitura Tiramisu are nevoie doar de respectarea catorva mici secrete . De exemplu, cremozitatea si densitatea cremei sunt importante , crema nu trebuie sa fie prea moale sau insiroparea piscoturilor Savoiardi trebuie sa fie foarte rapida, siropul pe baza de cafea trebuie sa fie rece. Daca se pastreaza indicatiile privind cantitatea fiecarui ingredient si se tine cont si de aceste mici detalii, atunci putem obtine desertul perfect ca forma si gust.
Reteta detaliata mai jos este compusa din 4 portii individuale, prezentate in pahare sau cupe cu capacitate de cca 140 ml.
Ingrediente pentru 4 portii
Fistic 40 g
Zahar 80 g
Apa 30ml
Ulei de susan 20 ml
Savoiardi 8 buc
Mascarpone 300 g
Galbenusuri 2
Cafea 40 g
Cacao amara pentru decor 10 g
Fistic granulat 10 g
Mod de preparare
Se prepara cafeaua moka si se lasa sa se raceasca.
Se mixeaza fisticul , adaugand putin cate putin uleiul de susan, pana cand se obtine o crema densa.
Se fierbe apa cu zaharul, pana la obtinerea unui sirop destul de dens. Se bat galbenusurile , se adauga incet siropul de zahar, continuand baterea cca. 10 minute, pana la amalgamarea acestora.
Se adauga mascarponele , amestecand continuu, iar la sfarsit se adauga crema de fistic.
Se taie piscoturile Savoiardi in jumatate. Se toarna cu ajutorul unui pos un strat de crema in pahare, se dispun piscoturile Savoiardi insiropate in cafea si, in final, un alt strat de crema.
Se decoreaza cu cacao amara si fistic granulat.
Se lasa sa se raceasca 2-3 ore, dupa care prajitura Tiramisu cu crema de fistic este gata sa fie servita.
Degustare placuta!