Fettuccine alla Papalina

Un nume inedit, pentru o reteta inedita.
Stiti de ce se cheama Fettuccine alla Papalina?
Ei bine, numele acestei retete vine de la Papa Pio XII, un client frecvent al restaurantului ’’La Cisterna’’ din Roma, in apropiata vecinatate a Vaticanului, care ceruse bucatarului sau sa ii pregateasca o reteta noua de paste, ceva ce nu mai fusese gatit pana atunci.
Plecand de la cunoscuta reteta Spaghetti alla carbonara, respectivul bucatar a inlocuit ingredientele pentru a crea noul preparat, lejer si digerabil, dar in acelasi timp delicat si nobil. In loc de spaghetti a folosit fettuccine, pancetta a fost schimbata cu prosciutto crudo, branza pecorino a fost substituita cu parmezanul, adaugand bazei de carbonara cu ou, putina ceapa calita, cu un adaos de vin alb.
Se obtine astfel o reteta mai putin cunoscuta, mai putin ‘’turistica’’, dar foarte rafinata, urmand traditia gastronomiei romane.
Aceasta poate fi imbogatita cu mazare sau hribi, precum si cu smantana, pentru un sos mai consistent.
Dar despre diferenta dintre ”fettuccine” si ”tagliatelle” ? Este vorba doar despre latimea fasiei de pasta, in cazul fettuccinelor este mai mica decat cea a tagliatellelor, intrucat aluatul este acelasi:
- Tagliolini 1-2 mm
- Fettuccine 3-5 mm
- Tagliatelle 6-10 mm
- Pappardelle 1-2 cm
Ingrediente pentru 4 portii
- 250 g Fettuccine Campofilone
- 400 g prosciutto crudo
- 4 galbenusuri de ou
- 1 ceapa rosie
- 300 g parmezan
- 100 ml vin alb
- ulei de masline
- sare
- piper