Detalii
INGREDIENTE: roșii cherry San Marzano, suc de roșii San Marzano, sare.
CANTITATE: 400 g.
INFO: Roșia din San Marzano se recoltează din august, până în septembrie, numai dacă este coaptă și numai când apune soarele. Imediat ce este recoltată, trebuie clătită și introdusă în borcane, apoi fiartă timp de 13 minute.
Nimic altceva: nu conţine aditivi, nu conţine conservanți, nu conţine gluten.
În farfurie își dezvăluie toată personalitatea: sosul obținut cu aceste roșii rămâne literalmente atașat de paste.
Până acum câteva decenii, teritoriul extrem de fertil din jurul orasului Napoli, dar și al localităților învecinate din zona Sarnese-Nocerino era cultivat aproape exclusiv cu rosii San Marzano: o roșie delicată, cu o piele subțire, care își păstrează aroma o perioadă îndelungată, chiar și prin conservare.
În urma une boli grave care a distrus culturile, multe câmpuri au fost transformate în floricultură și construcția de sere s-a înmulțit. Atunci când practica de a produce „rosii decojite” cu hibrizi mai rezistenți la prelucrarea mecanică s-a răspândit, de roșiile San Marzano, a rămas doar numele.
Agrigenus este unul dintre puținii producători care a reluat producția acestei roșii, mulțumită cercetătorilor din domeniu.
Ei au reușit să recupereze adevărata roșie San Marzano prin identificarea, în cadrul serelor locale, a ecotipurilor apropiate de caracteristicile inițiale ale plantei.